főoldal bemutatkozás KINEK TANÍTOK mit tanítok KAPCSOLAT
bemutatkozás

1998-ban végeztem a Műszaki Egyetem Építőmérnök karán, mint okleveles építőmérnök. Diploma záróvizsga tárgycsoportom között volt a mechanika tanszék tárgyaival együtt, amit általában csak a hülyék, meg én választottam önként ☺ .
Én azért szeretem a statikát, mert egyszerű törvényeken alapszik, nem változik semmiféle kormányváltástól, vagy adó- és jogszabályváltozástól.
Középiskolás korom óta tanítok mechanikát, matematikát és ábrázoló geometriát, középiskolásoknak fizikát.

Középiskolai tanulmányaimat műszaki szakközépiskolában folytattam, vagyis nekem már nem jelentett meglepetést a statika, mechanika, szilárdságtan mire az egyetemet elkezdtem. Szerencsére középiskolában egy nagyon jó tanárom volt, mai napig is ugyan azokat a szófordulatokat használom a diákjaimnál, amit tőle hallottam, tanultam. Sok gimnáziumból jött tankörtársam szenvedett a mechától az egyetemen. Ez nagyjából meg is alapozta a szakirány választásukat, holott meglehet, hogy jó szakemberek lettek volna. Vannak tárgyak, amire elég vizsga előtt 3 nappal elballagni a jegyzet ellátóba, vagy letölteni a netről az anyagot, de vannak, aminek a leülepedéséhez sajnos idő kell. A mecha is ilyen. A jó borhoz is idő kell.

Életem első - és talán legjobb - középiskolai statika tanára, Kiss Sándor az első órák egyikén mondta nekünk, hogy Józsi bácsit a malteros vödörrel a bakon nem érdekli, hogy miért szakadt le alatta a tartó, mert nem tudod a statikát, vagy nem tudod kiszámolni. Itt valóban nincs pardon. Erre mondja egyik tanítványom, hogy majd háromszor olyan vastagot, magasat alkalmaz, mint amit kiszámolt, hátha hibázott. Hát biz sokszor avval is hibát vétünk, ha inkább biztonságból megduplázunk mindent. Nem beszélve a költségekről, no meg hát mindent szeretnénk minél karcsúbbnak, filigránabbnak látni, és a zsebünknek is jó lenne, ha nem fájna annyira.

Több év tanítási tapasztalata alapján mondhatom, ma már nagyon büszke vagyok arra, hogy felsőoktatási tanulmányaimat a BME-n végeztem, mert nagyon széleskörű ismereteket adott. Nem tudom önmagában szemlélni és tanítani a mechanikát, mert szorosan összefügg azokkal a tárgyakkal, amiket mellette tanítok.

Ha nem tudod, hogy mire való nyomatéki ábránál a befőttes gumi, vagy nem mond neked semmit, hogy használd a kisujjadat, vagy fogalmad sincs arról, mit értek azon, hogy térbeli erőhatásoknál vegyünk például egy kilincset, gyere el, hátha mutatok neked valami újat.

Így érsz el engem...
Készítette:  Tommyta